Klub mladých diváků Brno

Světem divadla: Hydrofeminismus v současné dramaturgii

Vstupenky
90 min.
bez přestávky
26. 09. 2024 / 16.00

Edice populárně naučných přednášek napříč historií divadla – a tedy i lidstva. Od mladých divadelníků pro mladé diváky. Klub mladých diváků Brno pro své členy i všechny další zájemce.

KMDB čtvrtky. Vstupenky pořídíš online v GoOut.cz.

Přednáška se uskuteční na Studiu HaDivadla a povede ji studentka divadelní vědy Laura Genčúrová.

Dnes jsme svědky okyselování oceánů, stoupajících hladin moří, umírajících korálových útesů, znečištěných podzemních vod, povodní a mnohého dalšího.

Hydrofeminismus nám ukazuje, že jsme do toho všichni zapojeni prostřednictvím vodních interakcí a cirkulací. Lidský organismus je přibližně ze 70 % tvořen vodou. Voda proudí skrze těla, druhy a materiály a spojuje je v pozitivních i negativních kontextech.

Jak se hydrofeminismus odráží v dramaturgii současného performativního umění? A jak můžeme znovuobjevovat jeho kořeny skrze literaturu, mýty, výtvarné umění a divadlo?

Přednáška z cyklu Světem divadla v podání studentky divadelní vědy Laury Genčúrové bude zaměřena na zodpovězení těchto a dalších otázek, které souvisejí s dramaturgickým zakotvením pojmu hydrofeminismus v současnosti a elementem vody jako fenoménem putujícím napříč historií ženských hrdinek.